- Ana Sayfa
- Kurumsal
- Sık Sorular Sorular
- DOĞAL GAZ VE VERİMLİ KULLANIMI
DOĞAL GAZ VE VERİMLİ KULLANIMI
► Doğal gaz nedir, kokusu nasıl anlaşılır, zehirli midir, çevreye katkısı nelerdir?
Doğal Gaz Nedir?
Doğal gaz %95 metan ile bir miktar etan, propan, bütan gibi bazı hidrokarbonlardan oluşan bir yakıttır. Tabii halde kokusuz olan doğal gaza kaçak olması durumunda hissedilebilmesi için çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku veren madde enjekte edilir.
Doğal Gaz kokusu nasıl anlaşılır?
Doğal gaz kokusuz bir gazdır. Ancak; doğal gaz can ve mal güvenliği sağlamak adına kaçağın kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku ile kokulandırılmıştır.
Doğal Gaz Zehirli midir?
Doğal gaz zehirli değildir ve solunduğunda zehirleyici etkisi yoktur. Ancak uygun şekilde ve şartlarda yakılmadığında tüm yakıtlarda olduğu gibi baca gazında CO ( Karbonmonoksit) oluşur. Bu gaz etkin bir zehirleyici gaz olup, tüm yakıt türlerinin yakılmasında CO oluşumunu engellemek için uygun baca ve havalandırma şartlarını sağlamak gerekir.
Temiz Enerji Doğal Gaz
Doğal gaz yandığında kül, is, vb. katı atıklar ile kükürt bileşikleri gibi doğayı tahrip edici gaz atıklar oluşturmaz. Yandığında en az CO2 üreten doğal gaz bu özelliğiyle de küresel ısınmaya en az etki eden yakıt türüdür.
Yanma kimyasal bir olay olarak tanımlanır. Esası, yanıcı maddenin ısı yardımı ile oksijenle birleşmesi sonucu ortaya çıkan kimyasal olaydır. Yanma olayının meydana gelebilmesi için üç şartın bir arada olması gerekmektedir. Bu şartlar yanıcı madde (doğal gaz) , ısı ve oksijendir. Şartlardan herhangi birisinin bulunmaması veya yeterli miktarda olmaması halinde yanma olayı meydana gelmez. Doğal gazın yanabilmesi için hava ile yüzde 5 - 15 arasında karışım yapması gerekir. Karışım oranı bu aralığın altında ya da üstünde olursa doğal gaz yanmaz. En iyi yanma karışımı yüzde 9 doğal gaz ve yüzde 91 havadır
► Doğal gaz neden kokulandırılır?
Doğal gaz kokusuz bir gazdır. Kullanım esnasında, konut ve işyerlerindeki tesisatlarda, şehir şebekelerindeki taşıma ve dağıtım hatlarında herhangi bir sebepten meydana gelen kaçak veya sızıntıların en kısa sürede fark edilebilmesi için bir emniyet tedbiri olması açısından içerisine kokusu çürük sarımsağa benzeyen koku maddesi (THT) konulmak suretiyle kokulandırılır.
► Doğal gaz sobası hakkında bilgi alabilir miyim?
- Oturmakta olduğunuz binanın bacasını tadil etmeden, evinizde istediğiniz odaya monte ederek, tüm evinizi ısıtabilir ve bu sobaları piyasada uygun fiyatlarla taksitlendirilerek satın alabilirsiniz.
- Kombi satın almanıza gerek kalmadan, odalarınıza petek döşetmeden ucuz maliyetle evinizi ısıtabilirsiniz.
- Her yaş grubu tarafından rahatlıkla çalıştırılarak kullanılabilir.
- Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde uzun yıllardır on binlerce aile tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Pratik boyutları, modern çizgileri ile yaşadığınız mekânın dilediğiniz köşesine yerleştirebilirsiniz.
- Temiz bir yakıt olan doğal gazla çalışan bu sobalar hava kirliliği yaratmamaktadır.
- Bu sobalar tam güvenli ve emniyetlidir.
- Otomatik ateşlemeli, kibrit ya da çakmak kullanmadan sadece bir düğmeye basarak kullanabilirsiniz.
- Termostat ve zaman ayarlı modelleri bulunmaktadır.
► Doğal gazın konutlarda kullanım alanı nelerdir?
Konutlarda;
- Isınma,
►Ferdi ısınma
►Merkezi ısınma
- Sıcak su,
- Pişirme,
- Soğutma,
Sanayide;
- Elektrik üretimi,
- Proses,
- Buhar üretimi
amaçlı olarak kullanılır.
► Doğal gazı nasıl verimli kullanabilirim?
Binanızda ve dairenizde oluşan ısı kayıplarını alınacak önlemler ile azaltabilir ve faturalarınızda tasarruf sağlayabilirsiniz.
- Pencere ve kapılara ısı izolasyonu yapınız.
- İzolasyon yaparak ısı kaçaklarını engelleyiniz. Mümkünse çift camlı pencereler tercih ediniz. Bu şekilde %5 - %10 arasında tasarruf sağlayabilirsiniz.
- Cihazlarınızın periyodik bakımlarını düzenli yaptırınız.
- Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girmeden yetkili servis tarafından yapılması cihaz verimliliğini artırır ve yakıt tasarrufu sağlar.
- Radyatörlerin önünü kapatmayınız. Radyatörlerin verimli ısıtabilmesi için önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, üzerleri örtülmemeli ve çamaşır kurutulmamalıdır.
- Kısa sürelerde kombinizi kapatmayınız. Kısa süreli evden ayrıldığınızda veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistemi soğutursanız sistem kendini tekrar ısıtmak için daha fazla gaz harcar. Bu durumlarda kombinizi kapatmak yerine düşük derecelerde çalıştırarak tasarruf edebilirsiniz.
- Duvar izolasyonu yaptırınız ve bina ısı yalıtımı yaptırınız. Bu şekilde daha az yakıt tüketir ve birkaç ısınma sezonunda yatılım harcamanızı geri kazanırsınız.
- Doğal gaz yakma cihazı seçilirken, evinizin ısıl ihtiyacı iyi belirlenmeli, bu ihtiyaç doğrultusunda uygun kapasitede cihaz seçilmelidir.